Varning för brandfarlig köksinredning!

12 Februari
2014


Ibland kan de mest oväntade saker i hemmet visa sig vara rent livsfarliga . Den nya zeeländska brandkåren har gått ut med en varning för en särskild köksdetalj som just orsakat två allvarliga bränder i landet.

Dessa bränder har orsakats utav köksbänkar som har skåp med luckor som man kan dra ner för att gömma inkopplade brödrostar, mikrovågsugnar och andra köksredskap. Bränderna orsakas av att dessa redskap inte trycks in tillräckligt långt i skåpet. Detta för att luckan som man drar ner kan komma åt av och på knappar på redskapen, eller handtaget på en brödrost. Under de senaste året har många hem blivit totalt förstörda av sådana här bränder.

En av farorna med de här bränderna är att de boende drar ner skåpluckan och lämnar hemmet utan att uppfatta risken. Men även om personen är hemma så kan branden utvecklas en lång tid innan någon märker det. Detta eftersom den är gömd i skåpet.

Den tolfte december brann ett tvåvåningshus ner i Mangawhai efter att skåpluckan råkade dras ner på en brödrosts handtag innan familjen lämnade huset. När branden upptäcktes var det för sent att stoppa den. Den andra branden skedde på Nyårsdagen, då ett hem blev svårt rökskadat när återigen skåpluckan drogs ner över handtaget på en brödrost.

Brandsäkerhetsexpert Peter Wilding berättade för den nya zeeländska tidningen att det inte tar särskilt lång tid för hettan att bygga upp inne i små skåp, och att en brand kan utvecklas på bara några minuter. Han har tagit upp riskerna med den här typen av köksinredning med många nationella organisationer som representerar köksdesigners. Åtminstone en av dem har nu börjat installera en automatisk funktion som stänger av all strömtillförsel när luckan stängs.

- Det är däremot många hem som har den här typen av köksluckor, och de senaste bränderna är en påminnelse om att de har en väldigt hög brandrisk. Vårt råd är att stänga av alla köksredskap i väggen när de inte används, men det bästa vore att anlita en elektriker som installerar en automatisk avstägningsfunktion, säger Peter Wilding.

Läs vidare om kök på Sormlandskok.se, eller se mer om köksbränderna här: Kitchen design feature sparks fires