Trädgård inomhus – är det möjligt?

19 Februari
2014


”Låt oss nu odla vår trädgård” är slutorden i Candide, Voltaires parodi över uttrycket att vi lever i den bästa av världar. Det är, får man nog säga, ett på det hela taget mycket gott råd. Men tyvärr är det ju så att de flesta av oss numera lever i städer, och därför har lite mer begränsade trädgårdsmöjligheter.

Att driften i oss att ”odla vår trädgård” är stark är det dock ingen tvekan om. Väntetiden för att få en kolonilotter i Stockholm och dess förorter är lång; enligt föreningen Stor-Stockholms Koloniträdgårdar 2-10 år i förorterna och upp till 20 år i innerstaden. En kolonilott är också rätt så avskild från ens lägenhet, och är mer som en separat enhet än en riktig trädgård.

Men det finns ett alternativ, för den som tycker att 20 år är lite väl lång väntetid: inomhusträdgårdar. Exakt vad en inomhusträdgård är kan vara lite svårt att definiera, och då förutsättningarna varierar mycket från lägenhet till lägenhet så kan de se mycket olika ut. Alla har inte en inglasad balkong (nog räknas väl även det som en inomhusträdgård?), och utrymme, fönstrens placering och så vidare avgör också vad man kan göra.

En enkel form av inomhusträdgård kan vara en köksträdgård, där man odla olika örter och andra små saker inomhus. Det är roligt, och kräver inte så mycket ansträngning, samtidigt som man får färska örter till sin matlagning. Se även www.stenbolaget.se för tillbehör till trädgårdar i sten.

Väggträdgården är en annan lite mer speciell form av trädgård. Sådana verkar bli mer och mer populära att plantera inomhus, av flera olika skäl. Dels då att väggarna blir mer attraktiva, och ger utrymmet en mer organisk känsla. Men de har också en rent praktisk fördel, genom att de hjälper till att hålla luften ren. En väggträdgård är vanligtvis betydligt mer avancerad än en köksträdgård om man ska ha den inomhus, men långt ifrån omöjligt. Det är heller inte bara murgröna som kan användas till väggträdgårdar, utan det finns flera olika växttyper att välja mellan exempelvis olika mossor.

En väggträdgård kräver också normalt någon sorts bevattningssystem, för att hålla den så fuktig som krävs. För den som fortfarande är osäker, så kan säkert dessa tio exempel på hur en väggträdgård ser ut fungera för att skingra alla tvivel: 10 Indoor Vertical Gardens That Make Potted Plants Look Old School