Nytt hållbart tak läggs på Sveriges största passivhus

23 Juli
2015


Rättspsykiatrisk Centrum i Trelleborg kommer bli Sveriges största passivhus och plusenergihus. Nu ska entreprenören Skånska Tak utrusta byggnaden med 15 000 kvadratmeter hållbart tak som levereras av Buildsmart.

Taket kommer bidra till byggnades status som plusenergihus, vilket innebär att byggnaden producerar mer energi än den förbrukar. För att klara detta är taket dels tillverkat av miljövänliga material, och dels utrustat med hållbart högkvalitativt tätskikt.

– Tätskiktet är både hållbart och miljöanpassat. Det produceras i en fabrik med kretsloppscertifieringen ISO 14040 och har klassats i högsta möjliga nivå i SundaHus. Ur den aspekten är tätskiktet helt marknadsledande, säger Daniel Radomski, vd på Buildsmart Group, till Svensk leverantörstidning.

Dessutom kommer taket bestå av 1 250 kvadratmeter solceller och 150 kvadratmeter solfångare som kommer kunna stå för stora delar av byggnadens energiförbrukning och värmeförsörjning. Huset kommer även ha ett eget vindkraftverk, jordvärme och byggas med dubbelt så isolerade väggar, tak och fönster som konventionella hus. Det bidrar till att hålla värmen i byggnaden istället för att silas ut.

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg kommer ha hand om patienter dömda till rättspsykiatrisk vård, och kommer därför ha en hög skyddsklass. Sammanlagt kommer byggnaden husera 51 patienter och vara arbetsplats åt en personal på 120 personer. Byggnaden ska även ha utrymmen för forskning och utbildning i samarbete med Trelleborgs universitet, högskolor och gymnasier.

Huset planeras vara färdigt för att ta i bruk under 2016.

Det är spännande att se hur tekniken går framåt för mer miljövänliga och energieffektiva hus. Särskilt när det gäller stora myndighetsbyggnader. Men tekniken går också framåt för vanliga bostäder. I Göteborg satsar man till exempel främst på nybyggda passivhus för att uppnå miljömålen, och allt fler byggföretag erbjuder hus med rekordlåg energiförbrukning genom smart design, ny teknik och nya principer för arkitektur.

För att läsa mer om passivhus, kolla in: Skånska Emrahus bygger miljövänligt i Arild