Nyheter från Blomsterlandets inför 2014

14 Februari
2014


Om du funderat på vad du ska plantera när vintern är slut kanske du ska överväga att skaffa en uppsättning perenner! Blomsterlandet har nämligen fått in en hel del nya perenner som kommer finnas tillgängliga under året.

Sammanlagt är det nio distinkta perennsorter som kan ge din odling lite diversitet och variation. Sortimentet innehåller arter som växer så kort som 40 centimeter upp till hela 150 centimeter; som blommar intensivt under sommarmånaderna eller håller från vår till höst; som är i färger som röd, vit, ljusrosa och rosalila med blågrönt bladverk. Du kan alltså garanterat hitta något som passar in i just din trädgård. Har du ingen ordentlig trädgård än, kanske det är dags att ta tag i det. Se http://www.flintakonstbetong.se/ för sten- och betongdetaljer.

Jag ser särskilt fram emot att plantera Sesleria heufleriana, eller Vårälväxing som den också heter, som utnämndes till årets perenn 2014 av perenngruppen. Det är en tuff liten växt som blommar redan i mars, blir omkring 40 – 50 centimeter hög och får små svartlila blommor.

Du kan läsa mer om vårälväxlingen på deras hemsida: Årets perenn 2014 är VÅRÄLVÄXING, Sesleria heufleriana

För att se den kompletta listan av nya perenner på Blomsterlandet så står de listade med en kort beskrivning i deras pressmeddelande här: Blomsterlandets perenna växtnyheter 2014

Att plantera perenner

Om någon av dessa underbara växter lockar dig, kom ihåg att perenner kan vara lite kluriga att plantera. De kräver omsorg och noggrann planering för att de ska kunna växa ut ordentligt. Det första du bör veta är att plantersingssäsongen börjar i april och håller till september. Men när du sätter dem så måste du vara försiktig så att du inte planterar dem för tätt tillsammans.

Några grundläggande riktlinjer är:

Låga perenner ska ha ett avstånd på mellan 20 och 30 centimeter.

Mellanhöga perenner ska ha ett avstånd på mellan 40 och 50 centimeter.

Höga perenner bör helst planteras mellan 60 och 70 centimeter från varandra.

Det finns såklart undantag, men du får ta reda på vad som gäller för just din perennsort.