Hitta retrokänslan hos historiska biografer förevigade av Stefanie Klavens

26 Augusti
2014


Fotografen Stefanie Klavens har fotat historiska amerikanska biografer – biografer som snart kommer vara en raritet på grund av den digitala vågen som mer eller mindre tar över som filmmedium. Konstsektionen på nyhetssiten .Mic har intervjuat Klavens, vars foton ställs ut under namnet Historic Theaters, och för dem berättar hon att utställningen väcker känslor hos så gott som samtliga besökare.

”Alla har något att berätta om en biograf i sin hemstad. Ämnet verkar röra folk”, säger hon. Att de ståtliga, neonprydda biograferna väcker känslor är inte alls förvånande. En gång, för inte allt för lång tid sedan, var biografen en stads stolthet. Idag ses de som en självklarhet, men som däremot inte utnyttjas ens hälften så flitigt som under sin storhetstid.

En av biograferna som fotograferats är Crest Theatre i Sacramento, Kalifornien. Biografen finns med på National Trust for Historic Preservations lista över de mest hotade historiska platserna i USA.

På den egna webbplatsen delar Stefanie Klavens med sig av ett tjugotal bilder från kollektionen som i själva verket är betydligt större. Klavens avslöjar att hon planerar att använda bildmaterialet till en bok där hon berättar historien om amerikanskt filmtittande som började under 20-talet då biograferna blomstrade.

För den som har vägarna förbi finns Klavens utställning just nu tillgänglig i Boston, Brooklyn och Atlanta. Eller vill man stanna i Sverige kan man istället fånga höstens fotokurser eller ta sväng införbi BGA Fotobutik