Att inreda i 50-talsstil

23 April
2014


De flesta av oss sitter säkert på några riktigt fantastiska reliker från tidigare generationer. Tidstypiska prydnader, möbler och kanske rentav teknologiska prylar som är nedärvda från far- och morföräldrar, som ger ditt hem och din inredning en viss karaktär, eller en prägel av en svunnen tid.

Men en enkel uppsättning prydnader räcker inte för entusiaster som Annika Magnusson i Vårgårda. Hon har tillsammans med sin make byggt sig ett hem som vid första anblicken skulle kunna vara fruset i tiden från det härliga 50-talet.

Aftonbladet Hemma publicerade nyligen ett reportage om hennes hem, vilket är en något kortare version av det reportage som publicerades i Göteborgsposten i oktober 2013. Särskilt artikeln i GP har väldigt fina bilder på hennes inredning, som jag varmt rekommenderar att ni tar en titt på.

Vi lever som om det vore 1955 - Aftonbladet

Välkommen till ett 50-talshem – GP.se

Lite historisk kunskap om inredning kan intressera inspirera inför framtida design och inköpsbeslut. I artiklarna nämner de några speciella tidstypiska saker, så jag tänkte vi skulle titta på dem lite närmre.

Wiltonmatta

I artikeln beskriver de wiltonmattan som: "en möjlighet för vanliga löntagare att köpa något som såg ut ungefär som en handknuten sak" vilket är mycket träffande. Det här är maskinvävda mattor av ull som tillverkade i staden Wilton i Wiltshire, England. Mattorna tillverkades för att efterlikna handknutna persiska mattor, och har mönster med upp till – men aldrig fler än – fem färger. Som mycket annat på 50-talet tillverkades de för att hålla länge, och är väldigt tåliga för slitage. Dessa mattor tillverkas fortfarande, och med lite planering går det att hitta ett 50talsinspirerat mönster som passar perfekt tillsammans med din inredning.

Perstorpsskiva

En perstorpsskiva är egentligen en form av högtrycks- plastlaminat. Den tillverkas genom att man behandlar flera skikt papper med härdad plast och pressar samman dem under högt tryck. De här skivorna uppfanns och tillverkades av Perstorp AB. De marknadsfördes under namnet Perstorps-plattan under 50 och 60-talet, och blev mycket populära.  Dessa bord är också mycket stryktåliga, och går fortfarande att hitta i gott skick trots att de är mellan 60 och 70 år gamla. Materialet används fortfarande, både gamla och nya utföranden, men numera tillverkas de inte i Perstorp. Tyvärr har också det mest kända mönstret från perioden också slutat att tillverkas. En klassiker lämnar Perstorp – Aftonbladet

Burlampan

Den stilistiska glödlampan har på senare tid fått ta mycket plats. Den har alltid funnits som en del av alla lampor men nu låter man den stå i centrum. Burlampan är en klassiker som från början hade funktionen att skydda den dyra glödlampan från skador - funktion före design. Numera har detta annamats och modellerna är därför minimalistiska och sällan färgade. Man låter istället det ursprungliga materialet som oftast består av metall glänsa. Garage Pendel från LampGustaf är en burlampa som kan komma att bli en modern klassiker.

Radiogrammofon

Här har vi en möbel som inte rekommenderas till andra än de mest entusiastiska 50-talisterna. Radiogrammofonen är en stor möbel som kombinerar grammofon och radio tillsammans i en stor skänk. Inga radiogrammofoner tillverkas idag, och tekniken i dem är väldigt förlegad. Men det finns en stor andrahandsmarknad för dessa möbler. Radiogrammofon på Allaannonser.se

Fast en händig inredare kan ju bygga om möbeln till ett supercoolt skåp för en modern ljudanläggning!

Lycka nu till med all framtida forntida inredningsdesign!